Daha iyi bir deneyim ve hızlı erişim için uygulamayı yükleyin.
Şimdi yükle
logo
  • Hutbeler
  • Mektuplar
  • Hikmetler

Nehcü'l Belâğa Türkçe
Hz. Ali’nin Hutbeleri, Mektupları ve Hikmetli Sözleri

logo
  • Hutbeler
  • Mektuplar
  • Hikmetler
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp

Metin Ayarları

20 px
18 px
Paylaşım görseli

Nehcü’l-Belâğa – Hikmet 374

Görsel hazırlanıyor…
Nehcü’l-Belâğa – Hikmet 374 paylaşım görseli
İndir Arapça metinsiz indir

وَفِي کَلامٍ آخَرَ لَهُ يَجْرِي هَذَا الْمَجْرَى:
فَمِنْهُمُ آلْمُنْکِرُ لِلْمُنْکَرِ بِيَدِهِ وَ لِسَانِهِ وَ قَلْبِهِ، فَذلِکَ آلْمُسْتَکْمِلُ لِخِصَالِ آلْخَيْرِ؛ وَمِنْهُمُ آلْمُنْکِرُ بِلِسَانِهِ وَ قَلْبِهِ وَ التَّارِکُ بِيَدِهِ، فَذَلِکَ مُتَمَسِّکٌ بِخَصْلَتَيْنِ مِنْ خِصَالِ آلْخَيْرِ وَ مُضَيِّعٌ خَصْلَةً؛ وَ مِنْهُمُ آلْمُنْکِرُ بِقَلْبِهِ وَالتَّارِکُ بِيَدِهِ وَلِسَانِهِ، فَذلِکَ آلَّذِي ضَيَّعَ أَشْرَفَ آلْخَصْلَتَيْنِ مِنَ الثَّلاثِ وَ تَمَسَّکَ بِوَاحِدَةٍ، وَ مِنْهُمْ تَارِکٌ لِإِنْکَارِآلْمُنْکَرِ بِلِسَانِهِ وَقَلْبِهِ وَيَدِهِ، فَذلِکَ مَيِّتُ آلْأَحْيَاءِ. وَ مَا أَعْمَالُ آلْبِرِّ کُلُّهَا وَ آلْجِهَادُ فِي سَبِيلِ آللّهِ، عِنْدَ آلْأَمْرِ بِالْمَعْرُوفِ وَالنَّهْيِ عَنِ آلْمُنْکَرِ، إِلاَّ کَنَفْثَةٍ فِي بَحْرٍ لُجِّيٍّ. وَ إِنَّ آلْأَمْرَ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْىَ عَنِ آلْمُنْکَرِ لاَ يُقَرِّبَانِ مِنْ أَجَلٍ، وَ لاَ يُنْقِصَانِ مِنْ رِزْقٍ، وَ أَفْضَلُ مِنْ ذلِکَ کُلِّهِ کَلِمَةُ عَدْلٍ عِنْدِ إِمَامٍ جَائِرٍ.

İyiliği emretmek ve kötülükten alıkoymakla ilgili olan diğer bir sözünde de şöyle buyurmuştur: İnsanlardan bir grup münkeri eli, dili ve kalbiyle reddeder; bunlar bütün iyi hasletleri kendilerinde toplamışlardır. Bir grup da münkeri kalbi ve diliyle inkâr eder, ancak eliyle bir iş yapmaz; bunlar da iyi hasletlerden iki haslete sarılmış, bir hasleti zayi etmişlerdir.
Bir grup da sadece kalbiyle inkâr eder ve diliyle inkâr etmez; bunlar da üç hasletten en değerli iki hasleti zayi etmiş, sadece bir haslete sarılmışlardır. Bir grup da münkeri eli, dili ve kalbiyle reddetmeyi terk etmiştir; bunlar da yaşayan ölülerdir. Bütün iyi ameller ve Allah yolunda cihat, marufu emredip münkerden alıkoymak karşısında, engin denizdeki bir damla gibidir. Marufu emredip münkerden alıkoymak ne eceli yaklaştırır, ne de rızkı azaltır. Bunların hepsinden daha üstünü, zalim bir önderin karşısında hak bir söz söylemektir.

Hikmet 374 – Emr-i bi’l-ma‘rûf ve nehy-i ‘ani’l-münker

  • Add to Bookmark
Medine net’i sosyal medyada takip edin
WhatsApp Kanalına Katıl Instagram Hesabımız Facebook Hesabımız
Nehcü'l Belâğa Türkçe

Nehcü’l-Belâğa’nın hutbe, mektup ve hikmetlerini sade ve erişilebilir bir okuma deneyimiyle keşfedin.

Hutbeler

  • Şıkşıkiye Hutbesi
  • Garra Hutbesi
  • Muttakin Hutbesi

Mektuplar

  • İmam Hasan (aleyhisselâm)’a Vasiyeti
  • Malik el-Eşter’e Yazılan Emirname
  • Osman bin Huneyf’e Yazılan Mektup

Linkler

  • Medine.net | Fikir, Düşünce ve İnanç Sitesi
  • Kuran-ı Kerim | Tilavet ve Tercüme
  • Dualar, Ziyaretler ve Ameller
  • Takvim | Namaz Vakitleri

Tüm hakları Medine.net'e aittir. ©